Selasa, 15 November 2011

ChiKeN PoX/CaMPaK







en3 kali ni kisah bab princess aku yg dilanda CP/campak...tgh2 risau psal adik x chat tup2 lak si akak nya lak yg kna campak...mula igtkan kena apa sbb ada 2 bji je jerawat tp berair ( kira cmpak beso la)...huh risau. kebetulan aku blk keje smlm tgk dh byk naik, huh sah la cmpak. trus aku tel en somi suh blikan air kelapa & daun mambu..leh la cover sementara. namun tdi ada mber aku gtau skrg ni klu cmpak naik skit je trus dptkan vaksin supaya x merebak byk, dan vaksin utk elakkan drp dijangkiti ke org lain.aku dh inform en somi, so mlm ni kitaorg akan amik vaksin utk si kakak supaya x berjangkit kat adiknya tuh. tapi tapi klinik tu kat nilai ehehhe, kna la berkorban kan? ala serdang ke nilai x smapi pun 1/2 jam, ape da hal kan klu dibandingkan dgn usaha kita utk ksembuhan ank kita kan? ni skit petua aku dpt kat cik google .


Demam campak biasanya meninggalkan tanda hitam. Untuk menghilangkannya, cubalah petua di bawah ini:

1) Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Ulangi selama tiga hari atau sehingga parut hilang.


2) Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.


3) Parut sebiji jagung muda hingga lumat. Sapukan pada bekas demam campak. Lakukan selama beberapa hari hingga parut hilang.


sumber : cik google









0 Comments:

Post a Comment